کاهش احتمال ابتلا به زوال عقل با تمرین ذهنی
نتیجه یک مطالعه ۱۰ ساله نشان می دهد که برنامه تمرین ذهنی رایانه ای خطر ابتلا به زوال عقل را در افراد سالم ۴۸ درصد کاهش می دهد.
تا امروز روانشناسان شناختی و محققان علوم اعصاب تاثیر هر گونه نرم افزارهای تمرین ذهنی یا بازی های ذهنی (brain games) بر عملکرد شناختی مغز را رد کرده اند؛ ولی نتیجه یک کارآزمایی در موسسه ملی پیری در آمریکا با بررسی تاثیر برنامه های تمرین ذهنی بر افراد سالم نشان می دهد این برنامه ها در کاهش احتمال ابتلا به زوال عقل موثرند.
در این کارآزمایی داوطلبان به سه گروه تقسیم شدند، گروه اول تمریناتی را برای تقویت حافظه، گروه دوم تمریناتی را برای بهبود استدلال و گروه آخر تمریناتی را برای افزایش سرعت پردازش مغز انجام دادند.
در تمرینات سرعتی، روی ادراک بصری تمرکز شده بود و از داوطلبان خواسته شد اشیاء مختلف نمایش داده شده روی صفحه نمایش را به سرعت شناسایی کنند. این تمرینات بیش از پنج هفته و در جلسات یک ساعته انجام شد. برخی از تمرینات تا یکسال پس از تمرینات اولیه ادامه داشت. محققان تغییرات شناختی و عملکردی را یک، دو، سه، پنج و ۱۰ سال پس از تمرین بررسی کردند. نتایج منتشر شده در سال ۲۰۱۴ میلادی بهبود متوسطی را در زمینه افزایش قدرت استدلال و سرعت پردازش مغز نشان داد؛ ولی تغییری در حافظه دیده نشد. پروژه دیگری توسط محققان دانشگاه فلوریدای جنوبی صورت گرفت که در آن اطلاعات ۱۰ ساله افراد مبتلا به زوال عقل مورد بررسی قرار گرفت. این مطالعه نشان می دهد افرادی که در ۱۱ جلسه تمرینات ذهنی سرعتی شرکت کرده بودند، ۴۸ درصد کمتر در معرض زوال عقل قرار گرفتند.
به رغم پیشرفت علم در زمینه پیشگیری و درمان زوال عقل، آمار مرکز بین المللی آلزایمر نشان می دهد که در حال حاضر ۴۷ میلیون نفر در سراسر جهان به زوال عقل مبتلا هستند و این تعداد تا سال ۲۰۵۰ میلادی، به ۱۳۱٫۵ میلیون نفر به ویژه در کشورهای در حال توسعه می رسد.
بر اساس گزارش این سازمان، در حال حاضر در آمریکا حدود ۵٫۳ میلیون نفر به آلزایمر مبتلا هستند و پیش بینی می شود که این آمار تا سال ۲۰۵۰ میلادی سه برابر شود و به ۱۵٫۸ میلیون نفر برسد.
دفتر اقتصاد بهداشت انگلیس، آمار قابل تاملی را منتشر کرده است؛ این آمار نشان می دهد که ۳۲ درصد نوزادان، یعنی یکی از سه نفر که در سال ۲۰۱۵ میلادی در انگلیس متولد شده اند، در طول عمر خود به زوال عقل مبتلا می شوند. این مطالعه نشان می دهد که ۲۷ درصد نوزادان پسر و ۳۷ درصد نوزادان دختر، زوال عقل را تجربه خواهند کرد.
به گفته مدیر انجمن آلزایمر انگلیس، این ارقام واقعیت تلخی را گوشزد می کند که نیازمند ارایه راهکارهای عملی برای پیشگیری و درمان این بیماری است.
بیماری پیشرونده آلزایمر شایع ترین نوع زوال عقل است که باعث اختلال در حافظه، تفکر و رفتار فرد می شود. این بیماری از دیدگاه علمی بر اثر کاهش ماده شیمیایی سروتونین در مغز بروز می کند و به این ترتیب انتقال پیام های عصبی مختل می شود. دلیل این بیماری همیشه کهولت سن نیست و عوامل ژنتیکی، سکته مغزی و شوک عاطفی نیز می توانند منجر به این بیماری شوند.
محققان دانشگاه کالیفرنیا در سان فرانسیسکو چاقی، باریک شدن شریان کاروتید، سطح پایین تحصیلات، افسردگی، فشار خون بالا، عدم تحرک، استعمال دخانیات، ضعف بدنی، سطح بالای اسید آمینه و دیابت نوع ۲ را به عنوان مهمترین عوامل خطر ساز و ایجاد کننده آلزایمر برشمرده اند.
نتایج اولیه این تحقیقات در کنفرانس بین المللی انجمن آلزایمر در تورنتو ارایه شده است.
منبع: ایرنا